Vybrané mestá dostanú dotáciu až 1 mil.USD na cykloinfraštruktúru od spoločnosti Bloomberg

Nový program od Bloomberg Philanthropies a Global Designing Cities Initiative vyberie mestá, ktoré chcú vybudovať viac cyklistických trás a zvýšiť počet cyklistov. 

Nový program poskytne až 1 milión dolárov 10 rôznym mestám na celom svete na transformáciu ich cyklistickej infraštruktúry v snahe zvýšiť bezpečnosť ulíc pre cyklistov a znížiť závislosť od áut.

Iniciatíva Bloomberg pre cyklistickú infraštruktúru, spolupráca medzi Bloomberg Philanthropies a Global Designing Cities Initiative, sa zameria na mestá s viac ako 100 000 obyvateľmi a prihlášky bude prijímať  priebežne od 10. novembra do 3. februára. Podľa tohto kritéria sa o grant uchádzať môžu iba Košice a Bratislava.

Vybrané mestá tiež dostanú pokyny od GDCI, ktorá podobnými iniciatívami pomohla samosprávam vo viac ako 30 mestách.

Mnohé mestá sa už pustili do takýchto premien ulíc. V Oaklande v Kalifornii, ktorá zaviedla súbor vylepšení pre cyklistov pozdĺž ciest, vzrástol počet cyklotrás a cielených cyklotrás. Kľúčová môže byť aj úprava ulíc. V Austine v Texase, ktorý upravuje cesty rýchlejším tempom, než je obvyklé, sa tiež cyklistické pruhy vytvorili rýchlejšie. Mesto od roku 2014 zvýšilo počet kilometrov vo svojej plánovanej cyklistickej sieti o 34 %.

Mestá vybrané do programu BICI získajú ocenenia v rozmedzí od 400 000 do 1 milióna USD. Technická pomoc a možnosti stretnúť sa s ďalšími víťaznými mestami budú podľa vyhlásenia trvať až tri roky.

Bloomberg podporuje aj premeny verejného priestoru prostredníctvom menších grantov

Medzi tieto mestá, ktoré obdržali takýto grant patria aj Košice! Košice sú tak jedným z devätnástich európskych miest, ktoré prostredníctvom rozšírenia ich iniciatívy Asphalt Art Initiative do Európy, získajú menší grant vo výške 25 000 dolárov (25 750 eur) na zlepšenie bezpečnosti priechodov pre chodcov a križovatiek.

zdroj: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-10/cities-will-get-up-to-1-million-for-cycling-infrastructure?srnd=citylab-transportation

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadajte číslo podľa rovnice(chránime sa pred spam robotmi) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.