2011

Dokument1

 

Tretí ročník celoslovenskej konferencie Cyklistická doprava 2011 venovanej cyklistickej doprave a cykloturizmu, s účasťou viacerých hostí zo susednej Českej republiky, ktorá sa konala v priebehu dvoch dní, 28. – 29. 9. 2011 v Trnave sa včera úspešne ukončila. Jasné posolstvo o potrebe akčnej, intenzívnej a koncepčnej podpory cyklistickej dopravy ako v našich regiónoch, tak aj v našich mestách a obciach zaznelo z úst viacerých prednášateľov. Zároveň boli ocenené dve slovenské združenia za aktívny prínos k rozvoju cyklodopravy na Slovensku. Sme radi, že vám túto konferenciu mohla priniesť OZ MULICA v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom a nadáciou Ekopolis.

Konferencia bola dôkazom, že záujem o podporu a presadzovanie opatrení pre cyklistickú dopravu a cykloturistiku na Slovensku je veľký. Veľmi pozitívne a motivačne pôsobili vystúpenia prednostky mestského úradu v Piešťanoch ako aj primátora Spišskej Belej. Prostredníctvom nich nám boli predstavené úspešné slovenské projekty budovania cestičiek pre cyklistov ako v intraviláne, tak v extraviláne nášho územia. Napriek počiatočnej skepse zo strany niektorých obyvateľov, poslancov, či iných subjektov, s ktorou sa v zárodkoch svojich projektov stretli, sa v oboch prípadoch potvrdilo, že je obrovský dopyt ľudí po cyklistickej infraštruktúre a keď im je ponúknutá, je hromadne využívaná.

Je potrebná však aj legislatívna opora, a preto boli účastníkom konferencie predstavené zmeny zákona o cestnej premávke a jej vykonávacej vyhláške, v ktorých sa podarilo presadiť niekoľko pro-cyklisticky orientovaných návrhov. Stále však na Slovensku chýbajú viaceré koncepčné dokumenty ako aj prieskumy venované cyklistickej doprave. Susedná Česká republika má napríklad vládou schválenú Národnú stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy ako aj vydané a používané praktické technické podmienok navrhovania cyklistickej infraštruktúry, ktoré nám chýbajú.

Ohromujúce boli prezentácie plné fotiek, farieb a pocitov z Cyklistického Londýna, ktoré nám predstavil Květoslav Syrový, dopravný inžinier pôsobiaci v Prahe. Ukázal nám, ako sa Londýn za posledných pár rokov zmenil vďaka svojmu osvietenému starostovi na mesto plné ľudí využívajúcich ako dopravný prostriedok bicykel. Britská metropola výrazným spoplatnením vstupu vozidiel do centra a investíciami do komplexnej siete cyklotrás bojuje s neúnosnými dopravnými zápchami a znečisteným ovzduším. Podobnú fascinujúcu prehliadku pripravil pán Rendek, Slovák s 11-ročnou praxou života v Holandsku, ktorý ukázal porovnanie neporovnateľného – cyklistický život v Holandsku s útrapami vybudovania jedného cyklochodníka v Trenčíne, kde momentálne žije.

Akčný potenciál v propagácii a presadzovaní lepších podmienok pre ľudí aktívne využívajúcich bicykel v našej metropole predviedla trojica členov bratislavského združenia Cyklokoalícia. Predstavili nám, ako úspešne komunikovať nielen s verejnosťou ale aj s kompetentnými predstaviteľmi svojho mesta. Redakciou elektronického časopisu Cyklodoprava im bola udelená cena za prínos pre cyklodopravu v kategórii „nováčik“. Ocenenie za dlhoročný prínos v budovaní podmienok pre cykloturizmus na Slovensku získal Slovenský cykloklub, ktoré si osobne prevzal jeho predseda Juraj Hlatký.

KONFERENCIA V SLOVENSKOM ROZHLASE

Untitled-3

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zadajte číslo podľa rovnice(chránime sa pred spam robotmi) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.